• Facebook Antwerpen
  • Facebook Gouda
  • Sint-Michielsgilde Antwerpen
  • Sint-Michielsgilde Gouda

© 2017 © Sint-Michielsgilde

Fraternitas Sanctus Michael – Sint-Michielsgilde VZW
Clemenshoek 87 , 2840 Rumst (Belgium) 

 KBO-nummer: 0627.923.164.

Disciplines

Zwaard : Tegenwoordig spreekt men vaak over een “Feder”. Dit is een bot en vrij flexibel oefenwapen dat reeds sinds de 15de eeuw gehanteerd werd om het vechten met het zwaard te leren. Het zwaard dat met de twee handen wordt gehanteerd is het hoofdwapen van onze gilde. Dit is geen log, zwaar wapen, zoals de Hollywoodfilms ons graag wijsmaken. Een gemiddeld zwaard weegt rond 1.5 kg en is perfect uitgebalanceerd waardoor het een effectief en snel wapen is.

Rapier : Het rapier is oorspronkelijk een Spaans wapen, waarvan wordt gesteld dat het een slankere versie van het oorspronkelijke bastaardzwaard is. Doordat het langer en smaller is kan dit gehanteerd worden met slechts één hand. Het kende vanaf de 16de eeuw een grote evolutie. Het wapen dat hoofdzakelijk gericht was op steken, was zeer in trek bij de burgerlijke bevolking in duels. Bij het rapierschermen volgen wij de vroege Duitse en Bolognese school.

Staf (hellebaard) : De hellebaard is het oorspronkelijke wapen van onze gilde. Een uiterst gevaarlijk wapen dat enkel beoefend wordt door de meer ervaren leden van de gilde. De hellebaard gelijkt op een “speer” met daaraan een bijl.

Anderen: Naast de hier boven vermelde wapens bieden wij ook modules, workshops en specialisaties aan. Dit zijn disciplines zoals hellebaard, dolk, Dussack en worstelen.