Geschiedenis

De Antwerpse gilde is de erfopvolger van de historische Antwerpse schermersgilde. De gilde werd officieel erkend op 19 september 1488 als derde van de gewapende gilden, na de voetboog-en de handboogschutters. Zij werden aanvankelijk ingezet als de persoonlijke lijfwacht voor de toenmalige keizer Frederik van het Heilig Roomse Rijk en zijn zoon, de latere keizer Maximiliaan. Toen kenden de Antwerpenaren de gilde als de “haertsiers van de croone” , de beschermers van de kroon. Pas later spraken ze over de zwaardvechters van Sint-Michiel.

Tot aan het einde van 18de eeuw, was de gilde één van de machtigste organisaties van de stad Antwerpen. Tot dat de Franse revolutionairen in 1791 de werking stop zetten. Gildebroeders gingen ondergronds, en de rijkdom van de gilde werd openbaar verkocht . Kunstschatten werden richting Frankrijk gedeporteerd.

Nu na meer dan 220 jaar zag de slapende gilde weerom het levenslicht.

Bij de officiële heroprichting van de St.-Michielsgilde in 2015 besloten we niet enkel een sportclub te zijn die de vaardigheid van oude meesters met zwaard, rapier, hellebaard, enz. terug tot leven wilden brengen. Wij streven naar een heropleving van het rijke gildeleven van weleer. Een organisatie waar het onderricht van de kunst op zijn traditionele wijze wordt aangeleerd.

Zo bouwen wij aan het erfgoed van onze stad, de gilde en de Historische Europese Krijgskunsten.

Schermscholen met de naam "Sint-Michielsgilde" zijn een wijd verspreid fenomeen in de Lage Landen. Daarom zijn we sinds 2017 eveneens actief in de Nederlanse stad Gouda.