Bijzondere sport: bij de Sint Michielsgilde geven ze les in middeleeuwse krijgskunsten

( Artikel door Kirsten Spooren, In de buurt Gouda )


De één doet aan yoga, de ander gaat lekker een ochtendje bootcampen. Maar je kunt ook iets héél anders doen, wat dacht je van zwaardvechten? Ja, je leest het goed. In Gouda kun je traditionele Europese krijgskunsten beoefenen bij de Sint Michielsgilde. We spraken oprichter Alan Spaenjaers (31) en lesgever Mirjam van Donselaar (31) over deze bijzondere sport.De Sint Michielsgilde is een school voor traditionele Europese krijgskunsten, zo’n beetje hoe ridders vroeger vochten. Hier leer je dus hoe je vecht met wapens vóór de tijd van vuurwapens, denk aan langzwaarden, rapieren, hellebaarden en dolken. De Belgische Alan is de oprichter van deze bijzondere gilde en samen met Mirjam geeft hij twee keer per week les in Gouda.“Het is niet alleen een fysieke sport, maar we behandelen alle aspecten van de traditionele krijgskunst”, vertelt hij. “Het mentale aspect komt daar ook bij kijken. Focus en alertheid zijn een belangrijk onderdeel van de krijgskunsten. Het is een balans tussen fysieke controle van je lichaam en daarnaast een alerte geest.”
Van Antwerpen naar Gouda


De Sint Michielsgilde werd in 2015 opgericht in Antwerpen, als opvolger van de historische Antwerpse schermersgilde uit 1488. ““Ik heb een groot deel van mijn leven olympisch schermen beoefend”, vertelt Alan. “Na verloop van tijd kreeg ik toch het gevoel dat dit het niet helemaal was.


Er waren te veel regels en zaken die niet mochten. Ik was toen student geschiedenis en de historie van de schermkunst intrigeerde mij. Zo ontdekte ik dat er in Europa een rijke martiale traditie bestond die helaas voor een groot deel verloren is gegaan. Oude manuscripten uit de middeleeuwen en renaissance waren de laatste bronnen waarop we ons konden baseren om de krijgskunst van weleer te reconstrueren. Ik was hier onwijs in geïnteresseerd en ik ging de manuscripten uit het middeleeuws Duits vertalen naar het meer begrijpbare Nederlands.”


‘Het is een combinatie van cardio en krachttraining’

Het onderzoek duurde bijna vijf jaar voor Alan – ruim tien jaar geleden – kon beginnen met zijn club. “We zijn in Antwerpen begonnen met trainen en we bleven een soort van reizend gezelschap tot we een eigen zaal kregen. Nu oefenen we al drie jaar in een sportzaal aan de Middenmolenlaan”, vertelt Alan, die in Gouda terecht is gekomen door zijn vriendin Mirjam.Tekst gaat verder onder de foto.

© indebuurt GoudaFysieke trainingen


De Sint Michielsgilde telt in Antwerpen ondertussen 42 leden en in Gouda twaalf. Ze trainen elke donderdag en om de week op maandag van 20.00 tot 22.00 uur. “De krijgskunst is een combinatie van cardio, flexibiliteit en krachttraining”, vertelt Mirjam. “Maar we focussen ons ook op het mentale aspect.” Alan: “Vroeger zagen ze de krijgskunst ook als een manier om je als persoon te ontwikkelen, denk bijvoorbeeld aan het belang van deugden zoals: maat, moed, trouw en eer die een centrale rol spelen binnen de martiale traditie.”

‘Een gilde betekent eigenlijk dat we één grote familie zijn’

Daarna gaan ze over op de warming-up, die vrij pittig is. “Vervolgens hebben we drills om het fingerspitzengefühl met het wapen te krijgen en een techniektraining. Als leerlingen vergevorderd zijn, kunnen ze gaan sparren. Hierbij gaat het dan vooral om het toepassen van geleerde technieken.” Iedereen die met zijn training begint bij de Sint Michielsgilde krijgt meteen een wapen. “Je mag misschien niet meteen alle coole dingen doen die de andere aan het doen zijn, maar je krijgt wel een langzwaard om mee te oefenen. Deze zijn niet scherp en hebben niet een echt punt. Wanneer je verder gevorderd bent, krijg je ook trainingen met het rapier, dolk of hellebaard.”


Zotte Zaterdag


Het is volgens Alan niet louter een sport. “In Nederland zijn we niet zo bekend met gildes, niet zoals in Vlaanderen, maar eigenlijk betekent het dat we een grote familie zijn. We zien elkaar dus ook buiten de trainingen. We helpen elkaar verhuizen, gaan veel naar feesten samen… dat is voor veel mensen wennen, maar ook een reden waarom mensen juist naar ons toekomen.”

Iedereen die interesse heeft mag een keer komen meetrainen, maar de gilde is ook regelmatig in actie te zien tijdens evenementen. “We geven proeflessen en demonstraties tijdens Zotte Zaterdag en ook tijdens Koningsdag zijn we er dit jaar bij.”

65 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven